8M, les Dones al Baix Llobregat.

8M, les Dones al Baix Llobregat.
8M, les Dones al Baix Llobregat.

Ainoa Olza Garcia, Secretària de Feminismes de la federació comarcal d'ERC Baix Llobregat i l'Hospitalet

Cada 8 de març, Dia Internacional de les Dones, és un bon moment per fer un repàs de com estan les coses per a les dones treballadores del nostre entorn.

A la nostra comarca, el Baix Llobregat, hem vist alguns canvis positius en els últims anys, però seguim enfrontant-nos amb obstacles que ens limiten les oportunitats en el món laboral.

D'entrada, és bo veure que aquest últim any hi ha hagut un augment del 8.7% del nombre de dones que treballen, i quan dic “treballen” em refereixo a que tenen un contracte laboral.

També és esperançador veure que les dones estem entrant en sectors de negoci que abans eren dominats pels homes, com l'emprenedoria, on per primera vegada hi ha més dones (54%) que homes!!!

Però, malauradament, encara hi ha problemes greus i enquistats que haurem de resoldre. Un d'aquests és la bretxa salarial, la diferència de salaris entre homes i dones, que és de gairebé el 20%. O el que és el mateix, els homes cobren de mitjana 6.197 euros més l’any que les dones per fer les mateixes tasques.

El terra enganxós i el sostre de vidre, fa que trobem poques dones en llocs importants de responsabilitat i direcció a les empreses.

Hi ha dos sectors molt feminitzats (i mal remunerats), serveis a la ciutadania i serveis al consumidor, i altres sectors altament masculinitzats, com la construcció i l’agricultura (segregació horitzontal).

Al Baix Llobregat hi ha 180.690 dones afiliades, un 7,6% menys del total d’homes afiliats. Un 58% de les persones aturades són dones. N’hi ha un 31.3% més en atur de llarga durada, un 39% de dones joves i un 60.4% de majors de 55 anys!!! Per tant podem dir que l’atur al Baix Llobregat continua tenint nom de dona, i que creix amb l’edat.

És evident que ens cal seguir treballant per millorar la situació laboral de les dones. Promoure programes de formació que ajudin les dones a accedir a sectors més ben pagats (com els tecnològics), implementar méspolítiques de conciliació de la feina i la vida personal i promoure la sensibilització i l'educació sobre la igualtat de gènere des de ben petits.

Només així, aconseguirem que les nostres filles i fills, puguin viure en una societat justa i equitativa per a tothom, amb les mateixes oportunitats i sense desigualtats  ni discriminacions de gènere.


Font: OCBL, a partir dels registres mensuals de treballadors en alta darrer dia del mes de l'INSS.