La 3a Festa Lila omple Sant Andreu de la Barca de reivindicació feminista

La 3a Festa Lila omple Sant Andreu de la Barca de reivindicació feminista
La 3a Festa Lila omple Sant Andreu de la Barca de reivindicació feminista

Aquest diumenge 12 de novembre Esquerra Republicana del Baix Llobregat i l’Hospitalet ha congregat més de 200 persones a la 3a edició de la Festa Lila, que ha tingut lloc a la plaça de la Font de la Roda a Sant Andreu de la Barca

 

Durant l’acte s’ha comptat amb un parlament de Raquel Sans, vicesecretària general de Feminismes i LGTBI d'Esquerra Republicana i una de les portaveus de la formació, que ha carregat contra les veus de la ultradreta que critiquen els avenços feministes i nacionals com l’amnistia. “Ens tenen por perquè defensem una societat millor”, ha declarat.

 

Sans també ha destacat la feina que s’està fent des de la Generalitat de Catalunya en matèria feminista: “Vam obrir camí amb l’impuls de l’Institut Català de les Dones i ara estem transformant el país amb la creació de la primera conselleria d’Igualtat i Feminismes”. Sans ha exemplificat aquesta tasca amb la campanya “La meva regla, les meves regles” que permetrà a les farmàcies repartir productes menstruals reutilitzables gratuïts com copes, calces menstruals o compreses de tela a partir de l’any que ve.

 

Ainoa Olza, secretària de Feminismes d’ERC Baix Llobregat i l’Hospitalet ha explicat que la lluita feminista és una prioritat de l’organització republicana perquè “el feminisme tracta de construir una societat on tothom tingui més drets, on tothom hi guanyi” i ha agraït l’èxit de la convocatòria a l’Assemblea de Dones del Baix Llobregat i l’Hospitalet.

 

El nucli central de la 3a Festa Lila ha estat l’homenatge a diverses dones de la comarca que han contribuït a obrir camí en la lluita feminista, social o nacional, un exercici per donar a conèixer dones referents dels nostres pobles i barris. Entre les persones homenatjades hi ha hagut des de primeres regidores dones en l’època de la 2a República, com Caterina Casas de Molins de Rei o Justa Goicoechea de l’Hospitalet de Llobregat; les exalcaldesses Maite Aymerich de Sant Vicenç dels Horts o Montserrat Febrero de Corbera de Llobregat; referents socials com l’activista antifranquista Montserrat Ortiz de Vallirana, la sindicalista Maria Ros de Sant Boi de Llobregat o la represaliada Teresa Vidal de Cornellà; així com la primera diputada d’ERC, Carme Porta, d’Esplugues, i la primera consellera d’ERC, Anna Simó, de l’Hospitalet de Llobregat.