Opinió

Les dones hi som!

Les dones hi som!
Les dones hi som!

Ainoa Olza Garcia, secretària de feminismes de la Federació comarcal d’ERC-Baix Llobregat i l’Hospitalet.

 

 

Les dones d'Esquerra Republicana vam haver de lluitar fins i tot amb els nostres companys per tal de poder arribar a la paritat a les llistes, a l'estructura i a l'organització.


Les dones som la meitat de la població i hem d'estar ben representades, per nosaltres mateixes, per poder fer una política diferent, amb perspectiva de gènere, transformadora, normalitzant i atorgant la importància que tenen aspectes que fins ara havien estat silenciats o invisibilitzats. El feminisme, com un dels eixos fonamentals de les polítiques republicanes, l’hem d’implementar des de la base, des del municipalisme.
 

Per això ja fa temps vam decidir fer llistes cremallera, amb la meitat homes i la meitat dones de manera intercalada. No només per tenir unarepresentació acord amb el percentatge de la població que som, sinó i sobretot, perquè les dones també hem de ser en els espais de poder, en els llocs de presa de decisió a tots els nivells.



En la reelecció de la Direcció Nacional d'Esquerra Republicana el maig del 2015, l'Oriol Junqueras i la Marta Rovira van encomanar la redacció d'un pla d'igualtat per tal de feminitzar el partit, atraure talent femení, visualitzar-lo i equilibrar la representació per gèneres.

Un grup de companyes s'hi van deixar la pell treballant-hi per fer-lo possible, per una vegada ser aprovat el desembre del 2016, dedicar-se a trepitjar tot el territori per tal d'explicar-lo a tothom.
El Pla per la igualtat que van fer parteix de la Llei 17/2015 d'igualtat efectiva de dones i homes de la nostra legislació, alhora que té en compte també la legislació europea i la internacional (IV Conferència Mundial de les Dones de Nacions Unides, celebrada a Beijing el 1995). Consta de diversos eixos principals, amb un total d’11 mesures a implementar amb diferents accions cadascuna, totes elles enfocades i dirigides a feminitzar el partit (podeu consultar el Pla per la Igualtat en el document adjunt).
 


Si tirem la vista enrere, veurem que hem passat de tenir 48 dones caps de llista al 2003, a 229 al 2019. Al 2015 van ser escollides 847 regidores (de 2.384 regidors), i al 2019, 1.384 regidores. Un pas "de geganta" en la visibilització de les dones en la política i la presa de decisions, amb un augment de la representativitat de les dones a les candidatures del 44.57%.
Al 2019, vam aconseguir tenir 85 alcaldesses d'un total de 353 ajuntaments republicans, esdevenint així el partit amb més dones alcaldesses a Catalunya!

Les llistes cremallera han estat i són imprescindibles per a poder transformar la societat en més democràtica, justa i equitativa. El que abans es veia com un “impossible”, amb molt esforç i treball, ara és quelcom normalitzat i inqüestionable.
Hem fet molt camí, però encara ens falta molt per recórrer, i és important no oblidar que "quantitat” no equival a “igualtat de drets", per això és fonamental continuar treballant perquè les dones puguem decidir les polítiques des dels llocs de poder.

"Si una dona entra en política canvia la dona, si moltes dones entren en política, canvia la política". Carme Forcadell