Molt a celebrar en la primera Festa Lila del baix Llobregat i l'Hospitalet.

Molt a celebrar en la primera Festa Lila del baix Llobregat i l'Hospitalet.
Molt a celebrar en la primera Festa Lila del baix Llobregat i l'Hospitalet.

Avui diumenge 7 de novembre s’ha celebrat al Parc Nou del Prat de Llobregat la primera Festa Lila​​ per celebrar que tots els municipis del Baix Llobregat i l’Hospitalet són feministes. L’Ainoa Olza, secretària de Feminismes de la Federació Comarcal del Baix Llobregat n’ha sigut la conductora d’aquest gran esdeveniment.

 

En aquesta primera intervenció de l’acte, també s’ha comptat amb les paraules de la Maite Aymerich, on ha explicat l’origen del decàleg feminista. Les alcaldesses de la comarca en diverses trobades durant el 2018, van reflexionar sobre el lideratge femení en la política, que va culminar en aquest decàleg.

Tota aquesta feina, ha permès que els diferents municipis del Baix Llobregat i l’Hospitalet es declaressin municipis feministes gràcies a les mocions presentades per les regidores d’Esquerra. Per reivindicar aquest èxit s’ha tenyit un gran mapa de color lila.

 

La Raquel Sans, vice secretària General de Feminismes, ens ha parlat del gran compromís de transformació del partit, però apunta que tot i aconseguir la paritat, cal que la capacitat de decidir de les dones sigui real i efectiva. A la pregunta de “Perquè les dones durem en política menys temps que els homes?” Reflexiona sobre les 3 jornades diàries a les que una dona fa front (família, feina i militància).

 

La Consellera d’Igualtat i Feminismes Tània Verge, ha fet evident la insuficiència de les lleis, cal remodelar-les. Aquesta conselleria de nova creació impulsada per Esquerra, surt d’un compromís polític per teixir aliances i arribar a acords des de totes les institucions.

El Pla de Govern, ens parla dels drets humans, de la llibertat i de la igualtat. També busca la repartició equitativa de recursos entre les diferents Conselleries, posant en valor i al centre la mirada feminista. Alguns dels punts claus on es vol incidir per exemple és en la defensa de la gratuïtat de productes d’higiene femenina i els anticonceptius especialment per trencar amb la bretxa econòmica-social: “Venim a fer política de tot allò rellevant per a la vida de les dones, però de moment l’estat és el que és, quan siguem independents ho farem sense dependre de ningú”.

 

Per finalitzar les ponències abans de dinar, la Irene Yúfera ha fet una xerrada divulgativa sobre el llenguatge inclusiu.

 

Després de dinar s’han creat dues taules rodones, la primera d’elles, s’han intercanviat opinions sobre la implementació del Decàleg Feminista als municipis. Han intervingut la Najat Driouech (diputada al Parlament), la Mar Besses (representant del Jovent Republicà), Montserrat Febrero (alcaldessa de Corbera de Llobregat), la Carme Rallo (ex-alcaldessa de sant esteve Sesrovires), la Marta Espona (regidora i portaveu del GM Molins de Rei) i la Maite Aymerich (ex-alcaldessa de Sant Vicenç dels Horts). Han remarcat la importància d’encapçalar regidories “de pes” que històricament s’han atribuït els homes, com economia, urbanisme o seguretat.

 

En la segona taula, moderada per l’Ariadna Castillo ha intervingut la Marta Rosique (Diputada del Congreso) i la Jenn Díaz (Diputada al Parlament) sobre l’empoderament de la dona, sobretot en política.

S’han denunciat els micromasclismes que es donen tan al Parlament com al Congreso, tot i que a la cambra catalana la situació ha millorat gràcies a la Presidenta Carme Forcadell, entre altres companyes. El Pla d’igualtat presentat per Esquerra, recull a totes les treballadores de la cambra catalana, les visibles i les invisibles com poden ser periodistes o personal de neteja.

 

La Gemma Humet ha clausurat l’acte amb un concert íntim i proper.

Esperem amb moltes ganes la següent edició de la Festa Lila per seguir reflexionant, reivindicant i feminitzant un país millor.