Opinió

11 d’Octubre, Dia Internacional de la Nena.

11 d’Octubre, Dia Internacional de la Nena.
11 d’Octubre, Dia Internacional de la Nena.

Désirée Slauka Triler Trujillo, Regidora d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Sant Just Desvern.

 

Sóc mare d’una nena de 8 anys (i un nen de 4 anys). El dia que vaig esdevenir mare, va canviar tot. Les meves prioritats i la meva mirada cap al món.

 

Tot d’una, em vaig trobar que aquella bebé esdevenia nena. I a aquella nena li havia d’explicar moltes coses: per exemple, que no hi ha colors de nens i de nenes, o que la llargada del cabell no fa el gènere, o que el gènere sentit és independent del cos amb el que neixes.

 

Li faré veure que la voluntat ha de ser lliure, independent del què veu als mitjans de comunicació i que, per exemple, no cal fer ús sostenidor si no té res per subjectar. En altres països avui dia existeix el matrimoni infantil, la prostitució i la mutilació genital. Las nenes necessiten poder ser nenes amb tots els drets.

 

Ensenyem a les nenes a tenir referents femenins ja des de ben petites, ja que no tenim oficis ni carreres professionals que siguin de noies o de nois. Que puguin escollir ser aquella científica, aquella fustera, aquella astronauta o aquella escultora de referència. Ni els oficis ni les tasques de casa tenen gènere.

 

És important lluitar per a què vagin segures pel carrer. Que puguin sentir-se segures allà on es trobin. També a casa. Ensenyem a dir NO. I el valor del NO.

 

És important donar-los suport en la decisió de ser el que decideixin ser. Que poden reivindicar el que no considerin just. És fonamental que sàpiguen i puguin expressar allò amb el què no estan d’acord. I que, en l’esport, per exemple però extensible a tantes altres vessants de la vida, l’important és el que fas, no el teu cos.

 

I faré una petita parada per reiterar la necessitat de fer-les sentir segures. Que puguin expressar o tenir un referent on poder anar quan es senten atacades en la seva integritat física i/o mental. D’aquesta manera les podem ensenyar a visibilitzar un abús, i a saber parar-lo a temps (o en el millor dels casos, prevenir-lo). Treballem en l’educació sexual. Si, tenim un alt percentatge d’abús sexual en aquestes edats. I les que hem patit abús, en el grau que sigui, sabem tota la càrrega que comporta aquest tema. Aprenem a dir PROU. Ensenyem a dir PROU. El seu cos és només seu. A vegades es donen abusos en edats molt curtes, i és difícil prevenir-los, però potser podem evitar que es reiterin. Pares, mares, escolteu-les.

 

Si això ho treballem des de la infància, si ens apliquem en aquest punt, tenim feina feta per quan aquest infant creixi. I aquesta feina la hem de fer a les nenes i als nens. Ells també són part i és fonamental que creixin amb tota aquesta informació, perquè d’aquí vindrà el respecte. D’aquí pot venir un petit canvi per quan aquestes generacions creixin.

 

 

És essencial lluitar per a què puguin viure lliures de qualsevol tipus de violència. Construïm entre tots i totes entorns segurs: al poble, a la ciutat, a les aules, a casa.… És responsabilitat de tothom.

11 d’Octubre, Dia Internacional de la Nena.