Opinió

Dones: mares, professionals i cuidadores del seu entorn.

Dones: mares, professionals i cuidadores del seu entorn.
Dones: mares, professionals i cuidadores del seu entorn.

Cristina Torrent Oriol, regidora Benestar social, joventut, comerç i participació ciutadana de El Papiol.

Fa temps que dono voltes a la idea que les dones que tenen cura de les filles i fills, en algun moment de la seva vida els hauria d'arribar algun tipus de recompensa.

Antigament les dones tenien molts fills i es passaven la vida a casa: alimentant, escoltant, educant, acompanyant... En definitiva, tenint cura de les seves filles i fills, i òbviament del marit, pares o sogres. Aquestes dones han exercit amb els fills i la família com a psicòlogues, taxistes, mediadores, animadores, infermeres, mestres... Moltes d'aquestes dones no treballaven i això volia dir que no entraven en el circuit del sistema de cotització de la seguretat Social. És a dir, quan ja havien fet tota la feinada de cura i creixement físic i personal de tota la família, ningú els reconeixia la seva feina i depenien econòmicament del seu marit.

La Seguretat Social va modificar un criteri sobre pensions el 2 de gener de 2016 per premiar les mares per la seva aportació demogràfica a la societat. A partir d'aquell moment, les dones jubilades que havien tingut fills podien gaudir d'un complement en la seva pensió en una escala que va d'un 5% fins a un 15% addicional.
Hi havia diversos requisits per accedir al complement per fills en la pensió de jubilació, però el més important era que la pensionista fos dona amb més d'un fill/a. Els homes no podien accedir-hi encara que haguessin tingut fills.

Això ha estat modificat recentment a través del Real Decret 3 /2021 amb data 4 de febrer de 2021, ja que el complement de maternitat anterior va ser declarat com discriminatori pel Tribunal de Justícia de la Unió Europea, perquè només es donava a les mares. El nou decret està pensat pels dos progenitors i per tenir un o més fills.

Hi ha tot un càlcul a fer per arribar a la quantitat exacta del complement. A la Web de la Generalitat surt com s'ha de calcular la jubilació, amb tots els paràmetres haguts i per haver, però en cap cas parla del tema de fills. Aquest tema s'hauria d'encarar de nou amb la nova Conselleria d'Igualtat i Feminismes encapçalada per Tània Verge.

Hem de treballar perquè aquest complement arribi a totes les dones, cotitzin o no, ja que si no han treballat de manera legal i remunerada sovint ha estat per quedar-se a tenir cura de diferents generacions. I malgrat que hagin treballat, la bretxa salarial al final de la vida arriba gairebé al 40%.

Estem en una societat que només reconeix les persones pel que aporten econòmicament i no per la seva aportació social i familiar. Al cap i la fi, quan es decideix formar una família, estàs col·laborant al creixement del teu poble i del futur de la societat en què convivim. Crec que hauríem de donar-li més importància del que li donem.