Assemblea Nacional de Dones d'Esquerra Republicana 2020.

Assemblea de Dones d'Esquerra Republicana 2020.
Assemblea de Dones d'Esquerra Republicana 2020.

Ainoa Olza Garcia, Secretària de la Dona de la Federació Comarcal del Baix Llobregat i l’Hospitalet.

 

Avui, 30 de juny, les dones d’ERC teníem una esperada cita anual. Un espai on cada any ens trobem amigues, simpatitzants i militants per valorar la feina feta i per proposar-nos reptes per a seguir feminitzant i feministitzant tant el partit com la política en general. I, no ho oblidem, per seguir construint el camí cap a una República que, entre altres coses, ha de ser Feminista. Això és l’Assemblea Nacional de Dones d’Esquerra Republicana.

 

Malgrat que s’havia d’haver celebrat a Tàrrega,l’hem hagut de celebrar de manera virtual; però, no per això, amb menys il·lusió. A banda de poder-nos veure i compartir preocupacions i projectes –aquest any amb 400 inscripcions i gairebé 300 companyes connectades– les dones hem escollit la nova Mesa i a dues co-presidentes honorífiques molt especials. I hem pogut començar l’assemblea escoltant les paraules de la Carme Forcadell i de la Dolors bassa, que ens han fet emocionar molt!

 

La Marta Vilalta i Torra, Secretaria General del nostre partit, ens ha donat la benvinguda tot agraint la feina a Nani Altimiras i Rovira, la presidenta sortint, i encoratjant la nova Mesa a seguir treballant per transformar la realitat i fer “polítiques liles”, posant la mirada de gènere en tota acció política, des de el món municipal al nacional. La Vicesecretària General de les dones, la Raquel Sans i Guerra,ens ha presentat el Pla de treball pels propers 4 anys. Un pla que fa èmfasi en la revisió, en l’elaboració i en el desplegament del Pla d’Igualtat també com a organització de treball; el pla també inclou la feminització del partit i de la militància, la revisió del Protocol contra l’assetjament, la formació de gènere pels militants i pels càrrecs electes, la visibilització de les dones del partit i l’agenda feminista.

 

La presidenta sortint, ha fet una valoració de la feina feta a tot el territori durant aquests últims anys amb la Rosa Abelló i Borràs i la Meritxell Benedí i Altés, especialment fent créixer l’Assemblea i aprovant el seu reglament. Amb Mireia Mata es va aconseguir una vicepresidència de les dones amb un pes considerable a l’Executiva Nacional, es va elaborar un Pla d’Igualtat (que va ser aprovat per unanimitat), incorporant el concepte de les llistes cremallera i la representació paritària, un protocol intern contra l’assetjament i es va enfortir la xarxa de Secretàries de les Dones a les Seccions Locals, així com aconseguir que l’Assemblea Nacional de les Dones sigui una cita anual de país.

 

Enguany hi havia un punt especialment emocionant per a totes, doncs hem volgut visualitzar les preses polítiques creant la figura deles co-presidentes honorifiques, la Carme Forcadell i la Dolors Bassa han estat escollides per unanimitat.

 

La nova Mesa de l’Assemblea Nacional de Dones ha estat escollida amb un total del 97% de vots a favor.

La nova Presidenta, Mèius Ferrés i Fluvià, membre de la Mesa del Consell Nacional i cofundadora de #OnSonlesDones, ha volgut destacar la necessitat de treballar en una xarxa de sororitat, tot ajudant-nos i col·laborant les unes amb les altres, canviar el “ritme frenètic” que portem, tenint cura de grans i petits, i posant en tot una mirada de dona, inclusiva: “Les dones podem tenir molt de poder, ens hem de reivindicar!”. Najat Driouech Ben Mousa, la primera dona diputada musulmana en la història del nostre Parlament, ha estat escollida com a vicepresidenta de la nova Mesa. Confessa tenir passió per la gent, per la diversitat i per l’empoderament: “Les grans feministes son les avies, i no han anat a l’escola, elles son els referents!”. L’alcaldessa de Tàrrega i Vicepresidenta de la Federació de Municipis de Catalunya, Alba Pijuan i Vallverdú, com a Secretària de la Mesa entrant, ha agraït la feina de la Mesa sortint i s’ha mostrat molt motivada a seguir endavant amb la tasca encomanada.

Durant els precs i preguntes, les dones hem parlat de feminisme, de formació, de paritat, de interseccionalitat, de com canviar i transformar la societat, de la crisi sociosanitària, d’educació i de polítiques socials i amb mirada de gènere. I hem acabat l’Assemblea amb les paraules de la Meritxell Serret i Aleu, demanant la implicació de totes les dones per a canviar la realitat, per a fer-la mes justa i democràtica.

Ara ens queda molta feina, molts reptes i objectius conjunts per endavant, però sobretot, molta il·lusió i ganes de treballar i construir una xarxa lila de sororitat que ens porti a treballar a totes juntes per una societat mes justa i més igualitària! Les dones seguirem teixint aliances i seguirem lluitant, perquè moltes més se’ns uneixin.