Opinió

Natividad Yarza, la primera alcaldessa escollida democràticament.

Natividad Yarza, la primera alcaldessa escollida democràticament.
Natividad Yarza, la primera alcaldessa escollida democràticament.

Montserrat Febrero i Piera, alcaldessa de Corbera de Llobregat.

 

Mestra nascuda l'any 1872 a Valladolid de família humil, als 3 anys Natividad Yarza es trasllada a Barcelona.

Des de ben aviat va mostrar-se molt conscient del seu entorn i de les greus desigualtats que en aquella època es vivien per ser DONA, AMB CONSCIÈNCIA SOCIAL I D'ESQUERRES. La seva professió la va portar a exercir en diverses localitats catalanes on, en tots els casos, va procurar deixar empremta en la defensa dels valors laics i l'educació progressista, el que sens dubte, la va portar en molts casos a xocar frontalment amb autoritats eclesiàstiques. Membre fundadora de l'Associació Feminista Republicana que, ja en aquella època, pretenia fomentar la igualtat de drets entre homes i dones en tots els àmbits de la vida.

Activista de primera línia amb una profunda creença de les llibertats individuals i col·lectives, va ser a Bellprat el municipi on va veure arribar la República i el poblet que finalment la designaria com a la Primera Alcaldessa d'Esquerres, el 14 de gener de 1934.

Llegeixo amb admiració la vida d'una dona valenta, compromesa, molt rellevant en la societat catalana del moment, amb objectius clars i altruista tant en la seva vessant professional com en la que va ser la dedicació de la seva vida, la política com a eina d'igualtat, prosperitat i llibertat.

També, tot intentant posar-me a la seva pell, reflexiono sobre quines devien ser les seves petites i grans decisions, aquelles que et fan ser alcaldessa... Per descomptat que salvant els 81 anys que ens separen, les contingències polítiques de les diferents èpoques que ens ha tocat viure i la diversitat problemàtica del municipi propi, vull creure, amb tota humilitat!!, que tenim un nexe d'unió; som dones, som d'esquerres i tenim una visió i creença que ens fa aixecar-nos i lluitar cada dia per un país amb nom propi: Catalunya.

Ella ho va veure a Bellprat, jo espero amb desig i esperança aconseguir veureu-ho a Corbera de Llobregat.