Notícies

La cultura, un espai de creació d’igualtat?

4ª Sessió del cicle “La igualtat efectiva de dones i homes, un repte de país”

La cultura, un espai de creació d’igualtat?
La cultura, un espai de creació d’igualtat?

Davant d’un públic majoritàriament femení, Carolina Rosich obre la sessió amb un clam per la igualtat en el terreny de la cultura que segueix molt masculinitzat. Cadascuna de les convidades, només un convidat, han fet cinc cèntims de la seva vivència en el seu àmbit durant la seva carrera professional.

La Pepa Plana reivindica la falta de pallasses femenines degut a la dificultat de trobar una sortida professional. L’humor clown femení no tracta la dona com objecte sinó com subjecte en si mateix i és a partir d’ara que els homes han d’acostumar el seu humor en clau femenina.

L’Alba Sotorra és productora de pel·lícules que promouen la imatge femenina i evidencia tota la feina que cal seguir fent sobretot en la indústria del cinema altament masculinitzada. En la mateixa línia, Àurea Márquez denuncia la dificultat de triar entre maternitat o treball i que l’estigma de la dona actriu les segueix tota la vida (“guapes” i “bon cos”) mentre que els seus companys masculins no són víctimes d’aquests estigmes tan marcats.

La Izaskun Arretxe i la Carme Fenoll, ambudes del món literari coincideixen que aparentment hi ha una igualtat al seu sector però posen en evidència que a les altes esferes literàries per exemple editorials, gremis llibreters, premis literaris, sempre al capdavant hi ha una figura masculina i que mentre aquests llocs estiguin ocupats per homes, els articles d’opinió femenins seràn menystinguts davant del seu contrincant masculí. Les biblioteques engeguen projectes on la mirada de gènere estigui posada als infants a les aules i les biblioteques.

Alberto Guijarro, director del Festival Primavera Sound, ha sotmès a tot el seu equip a formacions de gènere internes per tal d’acabar produint un cartell paritari amb molt de ressó internacional.

Arribant al final de l’acte, el públic ha pogut transmetre algunes preguntes a les ponents i finalment s’ha demanat que formulessin un desig a curt termini per aconseguir en clau feminista en cadascun dels seus àmbits. El que si que està clar és que encara queda molta feina per fer però cal que les dones tinguin poder sobre elles mateixes.

 

Andrea Martínez i García, regidora i secretària de la dona ERC-Sant Boi

Parlament de Catalunya.