AMB VEU DE DONA: Elisabet Marcos i Gelabert

AMB VEU DE DONA: Elisabet Marcos i Gelabert
AMB VEU DE DONA: Elisabet Marcos i Gelabert

Elisabet Marcos i Gelabert, candidata SOM-ERC Sant Climent de Llobregat a les eleccions municipals 2019.

 

Edat:  52 anys.

Lloc de naixement: Barcelona.

On vius i des de quan: Visc a Sant Climent des de la primera setmana de vida. Vaig  néixer a Barcelona, però va ser circumstancial,  perquè la meva mare treballava allà. He viscut sempre a Sant Climent,  exceptuant 6 anys de la meva vida que em vaig instal.lar a Malgrat de Mar, perquè la meva parella vivia allà, i on vaig ser- hi fins que va morir el meu company i vaig decidir tornar a casa, al meu poble de sempre.

Professió: En l´actualitat treballo a l´hosteleria, sóc cuinera.

Familia:  Sóc mare d´un noi de 27 anys i avia d´un preciós nen de 16 mesos.

Aficions:  M´agrada el teatre, llegir i cantar, passejar per la sorra i sobretot, cuina i comunicar-me, empatitzar amb la gent.

Estàs afiliada o ets simpatitzant d´alguna organització?  Fa 20 anys vaig crear, junt amb unes companyes, l´associació de dones a Sant Climent. Vaig participar activament a les primeres jornades reivindicatives del col.lectiu gai i lesbianes del Baix Llobregat.  Des de allà vàrem impulsar, amb gran èxit, l´escola d´adults i un punt setmanal d´informació, orientació i suport a les dones de Sant Climent.

Quan i què et va motivar a entrar en política?  Quan vaig tornar de Malgrat  de nou al meu poble, vaig adonar-me que hi havien moltes mancances en el consistori: informació que no arribava als climentons, poca cura dels espais de lleure i sobretot mancances a col.lectius específics, com nens i dones.  Sóc una persona que em sovint m'involucro  i, des de casa al sofà, no es pot canviar el que no t´agrada.

Cóm va ser el teu inici en política?  Fa 20 anys vaig formar part de les llistes municipals d´ERC, el meu tarannà sempre ha estat independentista i republicà, i com que sóc una persona compromesa, m´apassiona el fet de poder debatre i millorar el poble que m´estimo.  Ara torno a tenir aquesta oportunitat, de portar a terme nous projectes que estan adreçats a les persones i en vull formar part i ser part de la seva veu.

Cóm compagines feina i política? Gràcies als meus companys que s´adapten a la majoria de les reunions amb els meus dies festius, amb bona voluntat sempre s´aconsegueixen les coses.

Has viscut situacions de masclisme en l´àmbit de la política?  En el meu cas no, però tampoc ho toleraria.

Qué és el que t´agradaria aconseguir a través de la política pel teu municipi?

Vàries coses:

  • Un model de creixement que mantingui la coherència i l´harmonia entre el desenvolupament urbanístic i la natura.
  • Col.laborar, dinamitzar i potenciar les entitats del municipi.
  • Cercar eines per tal de promocionar l´activitat comercial del poble.
  • Sobretot, prioritzar les partides socials del pressupost municipal.
  • Crec imprescindible vincular la ciutadania a les decisions de futur, això aconseguirà millorar la comunicació entre els climentons i la Casa de la Vila.
  • Que la veu de les dones i altres col.lectius com gais, lesbianes i LGTBi s´escoltin; per això s´ha d´incentivar una política feminista al municipi, que els hi donin veu.

Qué li diries a una dona que vol entrar en política?   Que si volem canviar coses al nostre poble, ens hem d´involucrar. Cal lluitar i no defallir. Ningú ens ha dit que fos fàcil,  però si no anem plegades, no farem força. Som dones, això vol dir que som valentes. 

I per acabar, qualsevol cosa que vulguin dir, aquest és el lloc i el moment! Com abans he dit,  no, no serà fàcil, però el que tinc clar és que en el nostre estimat poble, el racisme, el feixisme i el masclisme no hi tindrà cabuda.

 

Ainoa Olza Garcia, Secretària de la Dona Baix Llobregat i l’Hospitalet.