AMB VEU DE DONA: Mar Besses i Casanovas

AMB VEU DE DONA: Mar Besses i Casanovas
AMB VEU DE DONA: Mar Besses i Casanovas

Mar Besses i Casanovas, Cap de llista del Jovent Republicà i número dos de la candidatura d'ERC Sant Joan Despí a les eleccions municipals 2019.

Edat: 20 anys

Lloc de naixement: Sant Joan Despí

On vius i des de quan: Sempre he viscut a Sant Joan Despí, concretament, al barri Residencial Sant Joan.

Professió: Actualment estic cursant Ciències Polítiques i Gestió Pública a la Universitat Autònoma de Barcelona.

Aficions: Durant uns anys em vaig dedicar a la competició en esquí de fons i a l’estiu en curses de muntanya. He fet dansa contemporània durant 15 anys. També he fet algun curset d’estiu de vela. Totes les meves aficions són esportives.

Estàs afiliada o ets simpatitzant d’alguna organització? Des dels 16 anys milito a les JERC, actualment Jovent Republicà. També sóc militant d’Esquerra Republicana i sòcia d’Òmnium Cultural.

Quan i Què et va motivar a entrar en política? Em vaig començar a interessar i a participar políticament arran del 9N del 2014. A Sant Joan Despí vam crear un grup de joves que ens definíem com a “joves independentistes” i ens dedicàvem a fer campanya pel sí. A partir d’aquí vaig voler involucrar-me i participar activament, va ser llavors quan vaig fer el pas d’entrar a militar a les JERC i vam refundar la Secció Local.

Com va ser el teu inici en política? Puc dir que els meus inicis en política amb les JERC van ser fàcils, érem un grup de joves amb les mateixes motivacions i teníem molt clar cap a on volíem avançar. Però arriba un moment que surts de la dimensió política de les JERC i et toca treballar amb gent que et dobla l’edat, això no va ser tan fàcil.

Com compagines feina i política? En el meu cas he de compaginar estudis i política. Els matins els aprofito al màxim per anar a la universitat i estudiar, la majoria de les tardes les ocupa la política. Els moments lliures els aprofito per quedar amb amics i anar al gimnàs.

Has viscut situacions de masclisme en l’àmbit de la política? El masclisme és present en tots els àmbits de la societat, i per tant, també en la política. Crec que a totes ens ha passat d’estar en una reunió, fer una proposta i que ningú et faci cas però dos minuts més tard que aquesta mateixa proposta la faci un home i sigui vista per tothom la proposta més meravellosa del món. No en som conscients però aquestes actituds i situacions les vivim diàriament i tenen connotacions masclistes.

Què és el que més t’agradaria aconseguir a través de la política en el teu municipi? Com a dona i com a jove m’agradaria representar i donar veu a aquests col·lectius des de la seva diversitat. És important que els joves tinguem veu pròpia per decidir i construir una ciutat en la qual no ens sentim exclosos. I com a dona vull construir una ciutat amb perspectiva de gènere.

Què li diries a una dona que vol entrar en política? Que no dubti de les seves capacitats. Malgrat costi trobar referents polítics femenins, les dones també sabem fer política.

 

Ainoa Olza Garcia, Secretària de la Dona Baix Llobregat i l’Hospitalet.