AMB VEU DE DONA: Marta Jiménez Iborra

AMB VEU DE DONA: Marta Jiménez Iborra
AMB VEU DE DONA: Marta Jiménez Iborra

Marta Jiménez Iborra, Candidata de Gavà a les eleccions municipals 2019.

Edat: 52 anys

Lloc de naixement: Gavà

On vius i des de quan: A Gavà, de tota la vida

Professió: Tècnica de Normalització Lingüística (professora de català en línia) al Consorci per a la Normalització Lingüística

Família: Dos fills de 21 i 15 anys

Aficions: Lectura i dansa

Estàs afiliada o ets simpatitzant d’alguna organització? Soc sòcia de diverses ONG i també d’entitats gavanenques, com l’Associació d’Amics del Museu de Gavà, la Unió Muntanyenca Eramprunyà, la Plataforma per a la Inclusió...

Quan i Què et va motivar a entrar en política? Milito a ERC des de fa més de vint-i-cinc anys; sempre m’havia interessat la política, perquè trobo que una societat sana és aquella en què els seus membres s’impliquen i participen en la presa col·lectiva de les decisions. La corresponsabilització de la vida pública per part de la ciutadania em sembla un pilar de la democràcia. I fer-ho de la mà d’un partit és una de les formes possibles de fer-ho, no l’única ni sempre la millor, però sí útil. Per altra banada, en aquell moment ja es començava a veure que els límits de l’estat autonòmic eren molt més estrets del que s’havia volgut vendre. Llavors pràcticament només ERC, entre els partits amb representació parlamentària, ho manifestava amb claredat. Aquella reticència, com hem vist després, era ben justificada.

Com va ser el teu inici en política?  Va ser dur perquè no era fàcil en el nostre entorn ser independentista; era vist com un radicalisme perillós. En el millor dels casos, hi havia gent de CiU que ens deien amb paternalisme que “ja teníem raó en algunes coses, però que no era moment de voler córrer massa”. Amb alguns ara ens trobem a les manifestacions de l’11 de setembre o a favor dels presos. Però concretament recordo bastants males experiències en col·legis electorals com apoderada, i la falta de respecte que fins i tot per part dels membres de les meses havíem d’aguantar.

Com compagines feina i politica? Amb dificultat. Tenir una feina a temps complet, família i a més estar en política activa com a càrrec electe és difícil. Es compagina, quin remei, però acaba passant factura.

Has viscut situacions de masclisme en l’àmbit de la política? Puntualment hi ha hagut alguna anècdota, és clar; com que en una reunió en companyia d’altres regidors (homes), amb representants sindicals, aquests últims s’adrecessin als altres regidors com a “senyors” i a mi com a “muchacha”. Quan els vaig cridar l’atenció, es van sentir avergonyits; estic segura que ni se n’havien adonat del tracte discriminatori, els resultava normal. M’agrada pensar que aquests petits detalls van fent canviar les coses. L’avantatge és que com a representant electa, en aquells moments pots donar el cop de puny sobre la taula i fer-los quadrar. Una prova més, si en calien, que fer-nos visibles en política ajuda a normalitzar-nos en la resta d’àmbits.

Què és el que mes t’agradaria aconseguir a través de la política en el teu municipi? Una societat més tolerant, més igualitària, més cívica, més culta... crec que és la base d’una democràcia. Vull contribuir a la millora de la qualitat de vida dels meus conciutadans en el pla material, per descomptat, però crec que és igualment important treballar perquè tinguin una democràcia de qualitat.

Què li diries a una dona que vol entrar en política? Que ho faci, sense pensar-s’ho; perquè és l’única manera de fer-se escoltar: participar en els àmbits on es prenen les decisions i al final influir en aquestes decisions. 

I per últim, qualsevol cosa que vulguis dir, aquest és el lloc i el moment! La política és alhora apassionant i dura. Però val la pena. Em sento orgullosa de ser-hi, i d’aportar el que estigui a les meves mans per tal de millorar la vida de les persones de la meva ciutat en general i de contribuir a normalitzar les dones en els àmbits de decisió.

 

Ainoa Olza Garcia, Secretària de la Dona Baix Llobregat i l’Hospitalet.