AMB VEU DE DONA: Irina Moreno Martí

AMB VEU DE DONA: Irina Moreno Martí
AMB VEU DE DONA: Irina Moreno Martí

Irina Moreno Martí, Candidata (2ª) a la llista d’ERC-SUMEM-MES de Cervelló per a les eleccions municipals 2019.

Edat: 28 anys

Lloc de naixement: Cervelló

On vius i des de quan: Sempre he viscut a Cervelló

Professió: Tinc un grau en Enginyeria Biomèdica per la UPC i un màster també en Enginyeria Biomèdica per la UB i UPC.

Des de fa 3 anys, treballo en una empresa farmacèutica de Visitadora mèdica i actualment també estic estudiant a distància un màster doble en MBA i Big Data.

Família: Soc néta dels Cal Pau Poch, que tenien la botiga centenària Cansaladeria Martí. Visc amb la família, la meva àvia, mare i germana a Cervelló. No tinc parella ni fills.

Aficions: Des de petita que m’agrada molt la música i el cant coral, vaig començar a cantar a la coral de Puericantores de l’esglèsia de Sant Esteve Cervelló, vaig seguir a la coral de Gospel de l’Aula de Música i actualment canto a la Coral Diana.

També m’agrada molt cuinar, anar al cinema amb els amics, caminar per les muntanyes de Cervelló amb la gossa i sempre que puc miro de viatjar.

Estàs afiliada o ets simpatitzant d’alguna organització? Estic afiliada a diverses entitats del poble, fins fa poques setmanes era la Presidenta de la Societat Coral Diana, i soc sòcia del Grup de Recerca de Cervelló i d’Asgat.

Quan i Què et va motivar a entrar en política? La meva entrada en política va ser de casualitat, però jo crec que hi hagués acabat entrant igualment tard o d’hora, la política sempre m’havia interessat i recordo tenir debats ja des de ben petita amb el meu avi sobre la política a Cervelló o a Catalunya.

Quan tenia 16 anys, durant la Festa Major, unes conegudes del poble em van proposar de crear les Joventuts d’Esquerra Republicana a Cervelló, amb l’objectiu de treballar per millorar la qualitat de vida dels joves del poble i la independència dels Països Catalans.

La idea em va agradar, perquè en aquella época, i també ara, els joves érem una part de la població oblidada pels governs municipals: l’oferta d’oci i activitats per a joves era pràcticament inexistent, teníem moltes dificultats per anar a estudiar fora del poble o per sortir amb els amics una nit quan no tenies carnet de conduir, i molts joves hem patit les conseqüències de la crisi econòmica amb taxes molt elevades als estudis i molt poques oportunitats laborals.

Com va ser el teu inici en política? La veritat és que el primer entrebanc el vaig trobar a casa, la meva família no va veure gens bé que m’involucrés en un partit polític, així que durant 6 anys només em deixaven fer petites col·laboracions.

Tot i així, al partit sempre vaig trobar comprensió amb aquesta situació personal i em van fer sentir part del l’equip, i com que soc tossuda i tenia moltes ganes de treballar per millorar la vida de la gent i aconseguir la independència per Catalunya, vaig persistir i poc a poc he anat fent tot allò que he volgut dins de la política.

Des de que milito, els companys han comptat amb mi sempre i he anat assumint diverses responsabilitats al llarg dels anys dins de la secció local i a la comarca, també he anat de candidata a les eleccions municipals i al Congrès dels Diputats, vaig ser la Secretaria Nacional de Finances de les Joventuts d’Esquerra Republicana i aquests últims 4 anys he estat fent de regidora a l’ajuntament de Cervelló.

Com compagines feina i politica? He de dir que no és fàcil, sobretot si comences a assumir responsabilitats dins del partit o a l’ajuntament que impliquen moltes hores de feina i reunions. Acabes fent equilibris amb el temps per a poder-ho compaginar tot.

Sempre he cregut que la meva participació en política és temporal, perquè per a mi va lligada a aconseguir uns objectius. Així que ho compaginaré amb els meus estudis i amb la meva professió fins que consideri que ja els he complert.

Has viscut situacions de masclisme en l’àmbit de la política? Jo he viscut sobretot micromasclismes, tant dins del partit, com a regidora a l’ajuntament de Cervelló.

He de dir que des de fa uns anys dins del partit s’ha pres consciència, s’ha fet molta formació i tenim un pla d’igualtat intern que ha generat canvis importants en algunes dinàmiques.

Tot i que justament a Cervelló érem una excepció perquè sempre hem tingut més dones que homes a la secció local, gran part de la militància d’Esquerra Republicana i les persones més visibles i amb responsabilitats del partit majoritàriament eren homes.

S’ha fet molta feina, com deia, per a aconseguir que les dones també participin de la política, assumeixin responsabilitats i visualitzar-les. Una mostra és que vetllem per la paritat i presentarem unes llistes a les eleccions municipals amb el 50% de dones i alternades en forma de cremallera amb els homes.

D’altra banda, he de dir que malhauradament he vist com a l’ajuntament de Cervelló sempre se’ns atribueix principalment a les dones haver de vetllar per a les polítiques d’igualtat que es duen a terme al poble, com si lluitar per a eliminar la desigualtat entre homes i dones fos només feina nostra, de les dones.

Jo crec que tots els representants polítics s’haurien d’implicar amb aquesta problemática sense importar si són homes o dones, i que les polítiques d’igualtat hauríen de treballar-se transversalment des de totes les àrees de l’ajuntament.

Què és el que mes t’agradaria aconseguir a través de la política en el teu municipi? Crec que un dels reptes més grans que tenim és fer política amb tothom, no des d’un despatx de l’Ajuntament.

Des d’ERC-SUMEM-MES tenim moltes idees per fer un Cervelló de primera, però tenim molt clar que hem d’oferir la possibilitat a tothom de participar en els projectes, decidir com ha de ser Cervelló i que tinguin tota la informació de manera transparent per a fer un seguiment de la feina que es va fent des de l’Ajuntament.

També crec que necessitem definir un projecte de futur a llarg termini per a Cervelló amb la participació amb tothom, i treballar tots plegats en una direcció per afrontar els reptes que tenim endevant i portar Cervelló un pas més enllà.  

Què li diries a una dona que vol entrar en política? A la política es prenen moltes desicions que ens afecten i és important que les dones formem part d’aquestes desicions, perquè tenir en compte el punt de vista i la realitat que vivim les dones és imprescindible per a fer unes millors polítiques i oferir millors solucions als problemes que patim.

A més, hi ha moltes maneres d’implicar-se, en funció del temps i les ganes que tingui cadascuna de de fer-ho, jo considero que tothom pot aportar a l’equip i al projecte.

I cal tenir en compte que quantes més dones s’impliquin en política, moltes més també tindran ganes de fer-ho.

I per últim, qualsevol cosa que vulguis dir, aquest és el lloc i el moment! Per a aquestes eleccions municipals estem treballant per a presentar-nos amb una equip el més ampli i divers possible, i m’agradaria convidar a tothom a formar part de la candidatura o d’aportar idees al projecte a través de SUMEM, que és una plataforma de persones del poble que no formen part de cap partit polític que volen ajudar a fer un Cervelló de primera republicà.

 

Ainoa Olza Garcia, Secretària de la Dona Baix Llobregat i l’Hospitalet.