AMB VEU DE DONA: Mercè Ariza Martin

AMB VEU DE DONA: Mercè Ariza
AMB VEU DE DONA: Mercè Ariza

Mercè Ariza Martin, candidata segona de Sant Feliu de Llobregat a les Eleccions Municipals 2019.


54 anys, visc a Sant Feliu des de que vaig néixer. Suposo que és per això que m’estimo tant la meva ciutat. Vaig ser cofundadora de la colla de foc La Garsa de Sant Feliu juntament amb el meu marit i uns amics quan teníem entre 20 i 21 anys. Aquest fet em va donar unes arrels molt fortes amb aquesta ciutat perquè vam connectar amb diferents colles i entitats. A partir d’aquí, vam potenciar les festes de Sant Feliu i sobretot el correfoc que avui en dia és un referent per altres ciutats.


Professió: Professora d’educació secundària, psicopedagoga i logopeda. El meu àmbit professional sempre ha estat el món de l’educació.


Família: Casada des de fa 30 anys. Tinc dos fills, una noia que farà els 25 anys el proper mes i un noi de 22 anys. A casa vivim molt intensament el tema relacionat amb les festes, tradicions i cultura catalana. Al meu marit se li va atorgar el Mocador d’Honor de les festes de Sant Feliu de Llobregat, en reconeixement a la tasca que va fer com a Cap de Colles durant 10 anys de manera voluntària i els fills són de la colla Diables la Garsa.


Aficions: M’encanta la música de tot tipus (jazz, pop, rock, salsa llatina, gospel...) . Segons el moment que visc, em ve de gust escoltar o ballar una música concreta. La música ens pot acompanyar en diferents situacions emocionals i ajudar moltíssim. Això també intento traspassar-ho als meus alumnes. Actualment estic en un grup de coral format només per dones. També m’agrada molt el cinema i el teatre.


Estàs afiliada o ets simpatitzant d’alguna organització? Sóc sòcia de l’Ateneu de Sant Feliu de Llobregat i de la Unió Coral.


Què et va motivar a entrar a la política? A casa sempre ens ha agradat comentar la política municipal i de país. Una conseqüència suposo que ha estat el fet que la meva filla estudiés un Grau en Relacions Internacionals. Però realment on dialogàvem era sobre temes de la nostra ciutat. Vaig començar a fer reunions amb l’Ajuntament a partir de la necessitat de rehabilitació d’una plaça pública de Sant Feliu, on hi havia problemes de convivència i comunicació entre veïns i Ajuntament. Això em va motivar a intervenir i apuntar-me a una comissió per fer d’intermediària i així fomentar el diàleg veïns-ajuntament. Com a membre de la comissió, he comprovat que és molt difícil arribar als veïns quan no reps massa informació per part del consistori. Han calgut moltes reunions amb l’Ajuntament i malgrat això no s’obté el resultat final que volíem . A partir d’aquí vaig veure la necessitat de treballar més al costat dels veïns, escoltar, dialogar i prioritzar les necessitats de les persones.


Com va ser el teu inici en política? Vaig començar fa poc temps. Després de valorar la proposta de la secció local del partit, considero que puc donar un bon servei a la ciutat. Venint del món de l’ensenyament m’agradaria aportar la meva experiència i com a dona ajudar també en altres àmbits. Des del primer moment m’he trobat molt acollida i he pogut comprovar que el grup té moltes ganes d’oferir un servei de qualitat per a la ciutadania.

Com compagines feina i política? M’agrada molt la meva feina, és molt important poder treballar en allò on realment hi tens vocació. Els problemes els veus a l’aula, i això em fa veure que treballar només des d’un despatx no em permetria analitzar la realitat de l’escola. Sempre dic que cal sortir més al carrer, empatitzar amb la gent i els joves i desprès buscar solucions al despatx, no al inrevés . La política es duu a terme escoltant, dialogant i respectant diferents
opinions. Es pot compaginar feina i política si tens una parella que et recolza i t’acompanya en diferents moments.


Has viscut situacions de masclisme en l`àmbit de la política? Personalment no, però si escolto algun comentari fora de lloc la meva resposta també és conseqüent. Admiro les dones que no callen davant una acció masclista com la nostra estimada santfeliuenca i diputada Jenn Díaz, i em genera tristesa aquelles que com a dones no tenen cap sentiment d’empatia respecte a les valentes. No puc entendre com simplement per pertànyer a un altre partit polític no siguin capaç de reconèixer la valentia de les dones que diuen “prou”. Aquí va de valors, d’ajudar-nos unes a les altres, no va de seguir només un programa electoral. Qui sap si en un futur elles mateixes seran mares de filles...


Què és el que més t’agradaria aconseguir a través de la política en el teu municipi? Tinc ara mateix molts desitjos per la meva ciutat: que la gent de Sant Feliu pugui apropar-se amb més facilitat a explicar els seus problemes amb la seguretat de que tindrà resposta dins un termini raonable, que la convivència entre veïns millori respectant el dret de descans de les persones i a la vegada el dret de poder treballar sense molestar, que els nostres joves tinguin uns habitatges accessibles, que la gent gran no es trobi sola en els moments que la vida els ha separat dels seus estimats... Hi ha tantes coses a fer que la llista ocuparia molt d’espai i és millor dir menys i executar més. El poble vol fets no promeses que desprès no es compleixin. Molt sovint escolto entre la gent que ara que s’apropen les eleccions tornarem a escoltar frases boniques per la nostra ciutat però desprès tot queda en paraules... Doncs això ha de canviar!!


Què li diries a una dona que vol entrar en política? En una reunió de dones d’ERC vaig escoltar un lema que em va agradar molt: Som dones, som fortes, som moltes i canviarem el món. Resumeix molt bé el que podem aconseguir plegades. Ens calen més dones que facin arribar les seves veus als estaments democràtics i si no ens escolten “ho tornarem a dir les vegades que siguin necessàries”.


Per últim, vull afegir que totes les dones, siguin mares o no , tenen a les seves mans un objectiu importantíssim per aconseguir en aquesta societat: educar a les nenes i nens perquè creixin amb igualtat de gènere, respectant els altres amb igualtat de condicions. Si aconseguim això hauran fet una gran feina i en un futur aquelles personetes arribaran potser a la política amb més respecte a la diversitats d’opinions, que és avui en dia un dels principals problemes que viu la
societat en la que vivim.

 

Ainoa Olza Garcia, Secretària de la Dona Baix Llobregat i l’Hospitalet.